Velikonoční špaldový mazanec

Taky na Velikonoce pečete tradičního beránka a mazanec? Já jsem se letos rozhodla upéct mazanec ve zdravější verzi a na jeho přípravu jsem použila špaldovou mouku. Stejně jako jsem o Vánocích pekla špaldovou vánočku. Vůbec se toho nemusíte bát. Mazanec chutná úžasně a troufnu si říct, že dokonce i lépe než mazanec z klasické bílé mouky. Teď už jen stačí namazat si ho máslem, uvařit k němu kakao a vychutnávat si velikonoční pohodu.

Budeme potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky
  • 2 žloutky (nejlépe z domácích vajec)
  • 60 g přepuštěného másla
  • 120 ml rostlinného mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g droždí
  • hrst rozinek (předem namočených ve vodě)
  • hrst mandlových plátků
  • citronová kůra
  • špetka soli

Postup: V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a postupně přiléváme mléko. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. V případě, že je těsto tuhé, přidejte ještě víc mléka. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout. Po vykynutí těsta do něho vmícháme namočené rozinky. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme nasekanými plátky mandlí a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 40-45 minut.

Dobrou chuť :-)

10 komentářů:

  1. Stejně jako Vánočku, letos volím mazanec od Vás! :) Jsem zvědavá na výsledek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, ať se mazanec povede a ať Vám chutná :-)

      Vymazat
  2. Dá se těsto zadělat i v pekárně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekárnu nemám, takže Vám bohužel neporadím. Já bych ale vsadila na klasiku a těsto zadělala ručně :-)

      Vymazat
  3. Prosim, muze byt i susene drozdi? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkušenosti se sušeným droždím nemám, ale můžete to vyzkoušet. Myslím si, že tím nic nepokazíte :-) Já mám raději chuť čerstvého droždí.

      Vymazat
  4. Dobrý den....našlehaný bílek na potření je ušlehaný na tu "bílou hmotu" nebo se to jen rozmíchá a natvrdo natře hm...to asi ne? díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den .. ta tuhá bílá hmota je sníh, tou se mazanec nepotírá :-) Je to stejné, jako třeba u perníčků, ty se taky potírají bílkem. Jenom je vidličkou jemně prošlehejte, nebo promíchejte, aby se spojily a pak mazanec potřete :-)

      Vymazat
  5. Opět vynikající. Přidala jsem ještě pomerančovou kůru ( sušenou )a místo madlí jsem posypala sluneč.semínkama

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Mám radost, že Vám mazanec chutnal! :-)

      Vymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři