Quinoa s pečenou zeleninou a balkánským sýrem

Tak si asi říkáte, co je to vlastně ta quinoa. Jde o rostlinku s názvem Merlík čilský. Svým vzhledem připomíná obilovinu a občas bývá zaměňována s kuskusem. Její hlavní předností je to, že je přirozeně bezlepková. V kuchyni má obrovské využití a dá se s ní vykouzlit spousta báječných jídel. Já jsem si pro dnešek zvolila quinou na slano s pečenou zeleninou a balkánským sýrem. Toto jídlo je skvělý způsob, jak využít zásobu zeleniny, která Vám zbyla na zahrádce.

Budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 150 g quinoi v suchém stavu 
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 1 červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 citron
  • balkánský sýr
  • olivový olej
  • hrubozrnná mořská sůl

Postup: Quinou několikrát propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Zeleninu včetně citronu nakrájíme na větší kousky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, solí a pečeme v troubě cca 20 minut. Hotovou upečenou zeleninu vmícháme do quinoi a před podáváním pokapeme olivovým olejem a posypeme balkánským sýrem. 

Dobrou chuť :-) 

8 komentářů:

  1. Mňam, ty tvoje recepty, vždy jsem po nich děsně hladová :) ještě jsem nestihla vyzkoušet ani ten předešlý a ty už jsi tu s novým :)

    OdpovědětVymazat
  2. Něco podobného jsem si nedávno dávala v restauraci a je to fakt dobrota, takže určitě udělám do práce na oběd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě quinoa hrozně chutná :-) Už jsem "překuskusovaná" takže jsem musela udělat i něco jiného :-) Taky jsem si vzala jako obídek do práce :-)

      Vymazat
  3. To vypadaá parádně !
    Quinoa mi moc chutná a fetu a všechnu grilovanou zeleninu miluju :) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Feta a grilovaná zelenina .. to je boží kombinace. A s quinoou je to ještě lepší :-)

      Vymazat
  4. muzu se optat, ta quinoa je jen uvarena? ze ma takovou tmavsi barvu a je v takovych jakoby kompaktnejsich celcich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, quinoa je jen uvařená :-) Ono to působí možná tak na fotce, že je tmavá, protože už je smíchaná s tou zeleninou a olivovým olejem. Jinak samotná je taková světlá až průhledná :-)

      Vymazat

 

Čtenáři

mytaste.cz

myTaste.cz

Koupit kuchařku