Šťávový restart podle Joea Crosse

Joe Cross - bylo mu tenkrát 32 let, byl na vrcholu své kariéry, vydělával hodně peněz, pracoval sedm dní v týdnu 24 hodin denně, žil a bavil se ve velkém. K trávení volného času přistupoval stejně jako k práci - s nadšením pro výstřednost. Pil, kouřil, pořádal okázalé večeře a četné večírky. A nyní rychle přeskočme do roku 2006. V den svých čtyřicátých narozenin vypil asi deset piv, láhev vína, půl láhve vody a vykouřil dvě krabičky cigaret. Následujícího dne se vzbudil kolem jedenácté hodiny. Stál v koupelně, ještě v obleku z oslavy a díval se na sebe do zrcadla. Tehdy jeho váha přesáhla 145 kg. Byl tlustý, nemocný a při pohledu do zrcadla měl pocit, jakoby se ocitl ve stroji času. Jak se z mladého atleta proměnil v takovou lidskou skládku toxického odpadu? A v té chvíli se rozhodl všechno změnit.
Joe se přestal cpát napodobeninami jídla, které se nabízely v krabičkách a jiných baleních a byly plné blíže neurčených přísad. Přestal pít, kouřit a začal konzumovat šťávy pouze z čerstvého ovoce a zeleniny. Následovalo objevných 60 dní, které zdokumentoval ve filmu "Tlustí, nemocní a téměř mrtví" (http://www.fatsickandnearlydead.com). Film shlédlo skoro 10 milionů diváků a proto se Joe rozhodl napsat i knihu. A o čem celá kniha vlastně je? Čtěte dále a všechno se dozvíte.

PROČ ZAČÍT RESTARTOVAT

Populace tloustne, lidé jsou obézní a mají nadváhu. Základní příčinou obezity je dlouhodobá nerovnováha energie - přijímáme více kalorií a máme málo pohybu. Potraviny, které konzumujeme jsou navíc zbaveny výživných látek a plné přísad. Obsahují obrovské množství cukru, soli a chemikálií. Toužíme po cukru a děláme si zásoby. Po miliony let byly naše chutě a zažívací soustava dokonale vyrovnány, neboť cukr byl vzácný. Kromě medu nebyla většina pokrmů, sladší než mrkev. Aby se naše tělo zbavilo těchto zbytečných toxinů, vynakládá značné úsilí. Když dosáhne maxima detoxikačních schopností, začíná být zle. Škodlivé látky si začíná uchovávat v orgánech, tkáních a tukových buňkách. A právě restartováním správného fungování organismu pomůžete tělu vrátit se do původního stavu a urychlíte jeho detoxikační proces.
ŽIJTE PRO ŽIVOT, NE PRO HUBNUTÍ

Když začnete s Restartem, zpočátku Vás bude trýznit pouze pocit hladu, možná se projeví podrážděnost, únava nebo jiné symptomy, které Vám připomenout, že potřebujete jíst. Všechna Vaše energie směřuje k tomu, aby se do buněk dostaly výživné látky, které Vás budou posilovat. Jestliže však vydržíte, stane se po několik dní po začátku Restartu něco zajímavého. Tělo Vám přestane zprávy o hladu posílat. Vzpomene si na dobu, kdy jídlo nebylo k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Dostane se do nové fáze, kdy nám pomůže zklidnit se a zaměřit se na nalezení potravy. Pocítíte zlepšení zraku, začnete myslet jasněji a budete klidněji spát. Tělo intuitivně ví, že pokud Vám v této době může pomoci, odměníte ho výživou. Dostaví se jistá euforie, která však tentokrát nebude spojena se škodlivými jídly ani dávkami cukru - protože tělo Vám říká: dělej i nadále to, co děláš.

PŘÍPRAVA

Abyste se mohli zúčastnit Restartu, je třeba, abyste po nějakou dobu konzumovali pouze rostlinnou stravu. Týden před Restartem omezte ve stravě množství všech nezdravých potravin, bílé mouky, cukru, smažených jídel a alkoholu. Nekonzumujte mléčné výrobky a denně vypijte 2 až 3 litry tekutin (čistá voda, bylinkové čaje apod.). Zařaďte do svého jídelníčku větší příjem ovoce a zeleniny a kupte si odšťavňovač. Dobře se seznamte s tím, jak funguje a začněte každé ráno šťávou. Všímejte si, které chutě a kombinace surovin máte rádi a sami si vyzkoušejte některé recepty. Kreativita je součástí zábavy.
PLÁNOVÁNÍ

Stanovte si, kdy začnete. Snažte se najít klidné období, kdy se Restartu budete moci věnovat. Zpočátku se budete cítit unaveně a budete chtít odpočívat, ale postupem času se dostaví více energie, než předtím. Během Restartu si vyhraďte čas na relaxaci - zajděte si na masáž, jógu nebo si připravte horkou koupel.

MOŽNÉ VEDLEJŠÍ ÚČINKY

Měli byste vědět, že Restart sice dokáže zrušit koloběh nezdravých stravovacích návyků, ale zároveň má jiné potenciálně vážné vedlejší účinky. Většinou jsou ale dočasné a vyřeší se během několika dnů. K vedlejším účinkům mimo jiné patří: vyčerpání, bolest hlavy, závrať, zácpa nebo průjem, zvýšený tělesný pach nebo zápach z úst.

UKONČENÍ RESTARTU

Naplánování ukončení je stejně zlomové jako plánování  jeho zahájení, neboť je důležité konzumovat jídla, která našemu tělu nezpůsobí šok. Můžete opět začít jíst třikrát denně, ale nadále byste měli vypít alespoň jednu šťávu za den. Měli byste také stále dodržovat pitný režim a pít hodně vody.


JÍDELNÍČKY

Kniha obsahuje několik různých druhů Restartu: 3denní rychlý Restart, 5denní Restart, 10denní Restart, 15denní klasický Restart a 30denní klasický Restart. U každého druhu Restartu je přiložen podrobný jídelníček zahrnující snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři.

RECEPTY

V dodržování Restartu Vám pomohou i snadné recepty. V knize najdete inspiraci na šťávy, snídaně, saláty, polévky a zeleninu. Dozvíte se, jak připravit dobrou a kvalitní šťávu ale také rady pro nákup surovin a jejich skladování. U každého receptu najdete i jeho výživovou hodnotu (množství kcal a kJ, obsah vlákniny, cukru, tuku a sacharidů).


HODNOCENÍ

Kniha je hodně obsáhlá a zahrnuje spoustu důležitých a zajímavých informací. Proto jsem v recenzi zdůraznila pouze některé. Joe v knize shrnuje vše, co se naučil v průběhu své cesty k přeměně. Šťávový Restart je skvělou inspirací do Vaší kuchyně, v níž se na učíte připravovat zdravé šťávy, smoothie, polévky a jiné zeleninové pokrmy, díky nímž se budete cítit plní energie.

Kniha vyšla v nakladatelství ANAG a za 314,- Kč si ji můžete zakoupit ZDE.


MRKVOVÁ LIMEÁDA

Množství: 2 porce

Výživová hodnota 1 porce: 267 kcal, 1 116 kJ, 4 g proteinu, 60 g sacharidů, 1 g tuku, 4 g vlákniny, 36 g cukru, 120 mg soli

8 mrkví
2 okurky
4 jablka
1 limetka
velká hrst čerstvé máty
kousek čerstvého zázvoru (cca 5 cm)

Suroviny omyjte, nakrájejte je na malé kousky a vše vložte do odšťavňovače. Odšťavňujte, dokud se nevytvoří tekutina, kterou přelijete do sklenice a můžete hned pít.


0 komentářů:

Okomentovat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři