Seznamte se: Matcha

Všichni o mě ví, že miluji zelený čaj a proto, když vyšla nová kuchařka plná receptů ze zeleného čaje Matcha, nemohla jsem si ji nechat ujít. Pokud jste na tom stejně jako já, určitě se vám bude líbit i dnešní recenze :-)


CO JE MATCHA?

Taky si říkáte, co je ten zázračný Matcha Tea vlastně zač? Matcha je velmi specifický druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji, až teprve před nedávnem se začal konzumovat i v Evropě. Čaj je velmi jemný a sytě zelený, protože se připravuje z mladých čajových lístků bez stvolů. Listy se nejprve suší a potom melou na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech. Díky tomuto šetrnému zpracování si Matcha zachovává celou řadu prospěšných vitaminů, minerálů a zejména antioxidantů, jejichž obsah je oproti běžným zeleným čajům stonásobný.

Matcha Tea ale nemusíte jen pít. Dá se z něj připravit spousta zajímavých a zdravých receptů, o čemž ostatně svědčí i tahle kuchařka.

Autorkou knihy je Joanna Farrow, která se profesionálně věnuje psaní o jídle, foodstylingu a je známá také svým talentem pro vymýšlení nových receptů a dekorací. Pracuje jako novinářka na volné noze, přičemž píše mimo jiné i pro magazín BBC Good Food.



Pár úvodních stránek v kuchařce je věnováno samotnému zelenému čaji Matcha a jeho přípravě. Pak už následuje více než 50 originálních receptů, u kterých se vám budou zaručeně sbíhat sliny. Nečekejte ale jen nudné smoothie. Z Matcha čaje toho dokážete vykouzlit mnohem víc.

Kuchařka je rozdělena do několika kategorií: smoothie a snídaně, hlavní chody, saláty a přílohy, dezerty a dorty, sladké radosti, čaje&džusy a koktejly.




HODNOCENÍ

Musím říct, že z kuchařky jsem opravdu nadšená. Líbí se mi hlavně originalita a nápaditost receptů. No řekněte, napadlo by vás připravit např. Matcha majonézu, müsli nebo koblížky? Všechny recepty jsou navíc velmi jednoduché a jejich příprava vám nezabere více než půl hodinky. Už jsem si v kuchařce vyhlídla i pár receptů, které budu muset rozhodně vyzkoušet. Třeba takové "máslové tagliatelle s matcha sýrem" nebo "matcha popcorn" ... to musí být dobrota! Jako bonus na vás na každé straně kuchařky čeká spousta nádherných a barevných fotek, které nenechají vaše chuťové buňky chvilku v klidu. Tuhle kuchařku doporučuji všem milovníkům zeleného čaje a nejen jim :-)

Kniha vyšla v nakladatelství Omega a koupíte ji např. ZDE nebo v e-shopu Knihy Dobrovský.



0 komentářů:

Okomentovat

 

Koupit kuchařku